fbpx

Motoroptimalizálás tehergépjárművekhez és buszokhoz

A tehergépjárműveknél a motoroptimalizálás legfontosabb hatása a fogyasztás jelentős csökkenése, mely 2-6 literre tehető ( 8-15% ) a teljesítmény (20-80LE), a nyomaték (100-500Nm) és a dinamika erőteljes javulása mellett.

A fogyasztás csökkenésének egyszerű a magyarázata, adott tömeget az erősebb motor dinamikusabban tudja mozgatni, így nem a csúcsterhelés közelében dolgozik és ennek megfelelően gazdaságosabb az üzeme.

A motor a gyári paramétereken belül dolgozik a motoroptimalizálás után is, így sem élettartama, sem szervizigénye nem változik.
A beavatkozás költsége a jármű futásteljesítményének függvényében 2-3 hónap alatt megtérül és attól fogva csak „termel” kb. havi 100-150 eFt-ot.

A beavatkozás rövid leírása:

Első lépésként kiolvassuk a motorvezérlőben jelenleg futó programot, melyet vagy a szervízcsatlakozón ( OBDII ) keresztül vagy a motorvezérlő kiszerelése után programozóval olvasunk ki. A program módosításra kerül a megrendelő igényeinek megfelelően, a leggyakoribb igény az optimális fogyasztás és teljesítmény egyensúlya, de bizonyos esetkben a maximális erőnövekedés a kérés például a folyamatos túlsúly vagy nem a járműnek megfelelő domborzati viszonyok miatt. A program optimalizált (módosított) változatát visszatöltjük a motorvezérlőbe és már indíthatunk is. A beavatkozás a gyakorlatban 1-4 órát vesz igénybe és rizikómentes a kiforrott technológiáknak köszönhetően, a beavatkozásra egy év garanciát adunk.